Ingredience:
Těsto: 400 g hladké mouky, 180 ml vody, 80 g bílého jogurtu, 1 lžička soli, 1 lžička cukru krystal, 8 g sušeného droždí, 5 lžic olivového oleje.
60 g Sušená rajčata v extra panenském olivovém oleji s kapary, česnekem a oregánem, 2 lžíce ochuceného oleje z rajčat, 3 lžíce olivového oleje.
Dohotovení: 1 vejce, semínka dle chuti (sezamové, lněné, dýňové, slunečnicové, kmín, mák, chia).
Výrobky použité v receptu
Postup:
- Mouku přesejeme do mísy a přidáme ostatní suroviny. Nakládaná sušená rajčata pokrájíme na kousky.
- Vypracujeme těsto, které přikryjeme potravinářskou folií a necháme dvě hodiny kynout.
- Formu o průměru 28 cm vymažeme olejem.
- Těsto z mísy vyndáme na lehce pomoučněnou pracovní plochu. Těsto rozdělíme na 4 části. Z každé části vyválíme váleček, který následně rozdělíme na 6-8 postejných dílů.
- Díly vyválíme do kuličky a vkládáme je do vymazané formy.
- Uprostřed si necháme prostor a vložíme malou zapékací mističku. Mistička nám nejprve poslouží jako nádoba na vodu při pečení a poté pro naplnění dipem na namáčení.
- Naplněnou formu přikryjeme utěrkou necháme kynout dalších 30-40 minut.
- Troubu předehřejeme na 180 °C.
- Nakynuté bochánky potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme vybranými semínky. Do mističky umístěné uprostřed nalijeme vodu asi do dvou třetin.
- Pečeme v předehřáté troubě 20 minut.
- Upečený opičí chléb necháme vychladnout. Poté vodu z mističky vylijeme, osušíme a naplníme dipem.
TIP: Kousky chleba je skvělé namáčet do Dip z pečených paprik – Jemný 150 g.