Ingredience:
Těsto: 600 g hladké mouky, 8 g sušeného droždí, 150 g bílého jogurtu, 6 lžic extra panenského olivového oleje, 2 lžičky třtinového cukru, 2 lžičky soli, 200 ml vlažné vody.
1 vejce na potření, římský kmín na posypání.
Postup:
- Do mísy prosejeme mouku a přidáme všechny ostatní suroviny.
- Uhněteme vláčné těsto, které vypracujeme do bochánku.
- Mísu lehce vymažeme olejem a bochánek do ní přesuneme. Přikryjeme potravinářskou fólií a necháme 2 hodiny kynout.
- Pracovní plochu si lehce pomoučníme a z nakynutého těsta vytvarujeme chléb, který dáme na plech vyložený pečícím papírem. Přikryjeme ho utěrkou a necháme ještě 20 minut kynout.
- Troubu rozpálíme na 200 °C. Nakynutý chléb několikrát nařízneme, potřeme rozšlehaným vejce a posypeme kmínem. Vložíme do trouby a teplotu stáhneme na 180 °C. Pečeme 40 minut.