Ingredience: (4 porce)
- Příprava: 4 cejni (cca 20 cm), sůl.
- Nálev: 500 ml 8% octa, 500 ml vody, 3 bobkové listy, 20 kuliček černého pepře, 10 kuliček nového koření.
- Na salát: 1/2 velké červené cibule, 1 lžíce kaparů, 3 naložené okurky, 2 lžíce majonézy, pepř, 1 lžička plnotučné hořčice, 1 lžíce bílého jogurtu.
Postup:
- Ulovíme cejny 🙂
- Cejny vykucháme, uřízneme hlavu a ocas a oškrabeme šupiny. Rybu podélně rozpůlíme, aby nám vznikly dvě půlky.
- Oškrabané půlky ze všech cejnů obalíme v soli a dáme odležet do lednice v uzavřené nádobě na 2 dny. Poté ryby od soli pořádně opláchneme.
- Ze všech ingrediencí si připravíme nálev, který lehce povaříme a necháme zcela vystydnout. Nálevem zalijeme cejny a necháme opět uležet v lednici 5 dní.
- Poté ryby z nálevu vyjmeme, opláchneme a řádně osušíme. Nyní by měla jít lehce sundat kůže a vyndat páteř a kůstky. Některé drobné kosti jsou octem rozloženy a jsou zcela měkké.
- Čisté maso zbavené kostí nakrájíme na menší kousky a dáme do mísy. Přidáme pokrájenou cibuli, kapary a okurky a dochutíme majonézou, jogurtem a hořčicí. Opepříme a promícháme.
- Při podávání můžeme posypat čerstvými bylinkami. Podáváme s čerstvým pečivem.
TIP: Stejným způsobem můžeme připravit také Rybí pepřenky z cejnů nebo Rybí zavináče z cejnů .