Ingredience:
- Příprava: 4 cejni (cca 20 cm), sůl.
- Nálev na naložení cejnů: 500 ml 8% octa, 500 ml vody, 3 bobkové listy, 20 kuliček černého pepře, 10 kuliček nového koření.
- Nálev na zavináče: používám stejný jako na Zavařené okurky.
- Dohotovení: 1 velká cibule, kysané zelí, feferonky.
Postup:
- Ulovíme cejny 🙂
- Cejny vykucháme, uřízneme hlavu a ocas a oškrabeme šupiny. Rybu podélně rozpůlíme, aby nám vznikly dvě půlky.
- Oškrabané půlky ze všech cejnů obalíme v soli a dáme odležet do lednice v uzavřené nádobě na 2 dny. Poté ryby od soli pořádně opláchneme.
- Ze všech ingrediencí si připravíme nálev, který lehce povaříme a necháme zcela vystydnout. Nálevem zalijeme cejny a necháme opět uležet v lednici 5 dní.
- Poté ryby z nálevu vyjmeme, opláchneme a řádně osušíme. Nyní by měla jít lehce sundat kůže a vyndat páteř a kůstky. Některé drobné kosti jsou octem rozloženy a jsou zcela měkké.
- Cibuli nakrájíme na půlměsíčky.
- Rybí plátky naplníme cibulí a zelím a zavineme. Několikrát propíchneme párátkem, abychom závitek zpevnili.
- Zavináče vkládáme do sklenic a ještě jednotlivě proložíme cibulí a zelím. Můžeme přidat feferonky. Zalijeme vychladlým nálevem a necháme odležet v lednici alespoň 2 dny. Podáváme s čerstvým pečivem.
TIP: Stejným způsobem můžeme připravit také Rybí salát z cejnů nebo Rybí pepřenky z cejnů.