Ingredience: (6 malých skleniček)
1 kg čistého rybízu (kuliček), 700 g třtinového cukru, 2 lžíce kyseliny citronové.
Koření: 5 hřebíčků, 2 badyány, 2 skořice, 1 černý kardamom.
Rum.
Postup:
- Do hrnce dáme rybíz.
- Přisypeme cukr, kyselinu citronovou a přidáme koření. Koření doporučuji dát do nějakého sítka nebo sáčku, aby se po uvaření snadno vyndalo.
- Ingredience v hrnci promícháme a na mírném ohni přivedeme pomalu k varu. Vaříme asi 15-20 minut, dokud směs nezačne tmavnout a cukr karamelizovat. Během vaření občas sebereme pěnu.
- Objem se výrazně (asi o polovinu sníží), vyčkáme tedy na zredukování a poté odstavíme.
- Ihned plníme do skleniček a navrch každé skleničky přidáme lžíci rumu.
- Víčka pořádně utáhneme a necháme ve vodní lázni zavařit. Hrnec vyložíme látkou nebo utěrkou a na něj položíme skleničky. Naplníme vodou, aby byly skleničky ponořeny ze 2/3. Na mírném ohni zavaříme po dobu 20 minut.
- Poté skleničky ihned vyndáme a otočíme dnem vzhůru.
- TIP: Zavařenina se skvěle hodí ke grilovanému masu, k paštice, kozím sýrům a samozřejmě i ke svíčkové omáčce 🙂