Ingredience:
500 g špaldové hladké mouky, 250 ml horké vody, 3 lžíce olivového oleje.
42 g čerstvého droždí, 2 lžičky třtinového cukru, 2 lžička soli.
Olej na vymazání formy.
Postup:
- Mouku prosejeme do mísy.
- V hrnečku smícháme vodu, cukr a droždí a necháme vše rozpustit.
- V mouce uděláme důlek, do kterého vlijeme směs s droždím a olivový olej. Lehce promícháme a přidáme sůl.
- Vařečkou nebo lžicí pořádně hněteme, aby se suroviny propojily a vypracujeme pružné a vláčné těsto.
- Těsto přendáme do skleněné mísy vymazané trochou oleje. Přikryjeme a necháme na teplém místě 1,5-2 hodiny kynout.
- Poté ho vyndáme na pomoučněný vál a ještě několikrát překládáme (těsto vytahujeme a jeden konec překládáme přes druhý, občas si pomoučníme ruce). Těsto vytvarujeme do bochánku.
- Bochánek přendáme do litinového hrnce vymazané olejem a na povrchu ho nařízneme.
- Pečeme v předehřáté troubě na 240 °C po dobu 25 minut (jakmile vložíme hrnec do trouby, rychle vlijeme na spodek trouby sklenici vody).
- Po vyjmutí hrnce z trouby chléb ještě teplý vyklopíme a necháme vychladnout.