Ingredience: (6 porcí)
120 g tapenády ze zelených oliv (k zakoupení zde: Tapenáda ze zelených oliv 170 ).
250 g obraného masa z uzené makrely, 250 g plnotučného tvarohu (ve vaničce), 70 g červené cibule, 20 g kapar, hrst listové petržele, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžička jablečného octa, sůl, pepř.
Chlebové topinky např. Rustikální chléb, extra panenský olivový olej.
Vejce, pepř, stroužek česneku, olivový olej na zakápnutí.
Postup:
- Cibuli nakrájíme najemno, kapary pokrájíme na malé kousky a petržel nasekáme nadrobno.
- Vše dáme do mísy, přidáme kousky makrely, tapenádu ze zelených oliv a ostatní ingredience a promícháme.
- Na zastřené vajíčko si připravíme naběračku. Vejce vyklepneme do naběračky. Do menšího hrnce dáme vodu a 1 lžíci octa. Přivedeme k varu a poté vajíčko pomalu sesuneme doprostřed hrnce. Vajíčko by se mělo obalit bílkem. Vaříme asi 2 minuty. Takto můžeme vložit více vajíček najednou a vařit společně.
- Na pánvi rozpálíme kapku olivového oleje a topinky osmahneme z obou stran.
- Topinky potřeme česnekem, naneseme vrstvu pomazánky, navrch položíme zastřené vejce, opepříme a zakápneme olivovým olejem.
- Před podáváním vajíčko trochu nařízneme, aby začal žloutek pomalu vytékat.
Tip: Pomazánka se skvěle hodí na jednohubky.