Ingredience:
1 kuře (hmotnost 1,3 kg) , sůl.
Nálev: 2 l vody, 120 g soli, 2 lžičky celého pepře, 2 lžičky nového koření, 2 lžičky hořčičného semínka.
Mrkvičky: 12 kousků mladých mrkviček (nedřevnatých), olivový olej, sůl, pepř, 2 lžíce medu, 2 lžíce jablečného octa, 1 lžíce balsamikového octa, trocha vody, 1 lžíce sezamových a dýňových semínek (na sucho opečených na pánvi), 1 lžička másla, čerstvé bylinky (oregano, bazalka, pažitka,…).
Postup:
- Do hrnce nalijeme asi 2 litry vody nebo tolik, aby bylo kuře poté nálevem zcela ponořené.
- Vodu přivedeme k varu a odstavíme.
- V hmoždíři nadrtíme nahrubo pepř, nové koření a hořčičné semínko a společné se solí přidáme do teplé vody. Promícháme a takto připravený nálev necháme zcela vystydnout (důležité!!).
- Po vychladnutí naložíme kuře do nálevu a necháme 24 hodin naložené.
- Poté kuře vyjmeme z nálevu, pořádně opláchneme ve studené vodě a osušíme.
- Do udírny, která by měla být rozehřátá na 60 – 80 °C pověsíme kuře a udíme ho cca 5 hodin nebo dle velikosti kuřete.
- Mrkvičky očistíme a necháme na nich asi 2 cm čisté natě. Dle velikosti podélně rozpůlíme nebo rozčtvrtíme.
- Na rozehřátou pánev dáme olivový olej a mrkvičky osmažíme ze všech stran.
- Oheň stáhneme na střední teplotu a necháme je dál opékat do měkka. Během opékání osolíme, opepříme.
- Když jsou mrkvičky měkké (na skus), přidáme jablečný i balsamikový ocet. Ocet necháme vyvařit, aby zmizela ostrá chuť.
- Poté přidáme med a rychle promícháme a přilijeme trochu vody, abychom med nepřipálili.
- Necháme chvilku prohřát, přidáme máslo a stáhneme pánev z ohně. Vmícháme nasekané bylinky a posypeme opraženými semínky.
- Kuře naporcujeme a podáváme s mrkvičkou.