Ingredience:
Vepřové maso: krkovice nebo bůček (ideálně bez kosti).
Praganda rychlosůl.
Postup:
- Maso upravíme do požadovaného tvaru, případně vykostíme. Krkovičku je vhodné svázat provázkem, abychom vytvořili váleček.
- Každý kousek masa pořádně osolíme (zůstane vrstva soli) a uložíme do nádoby. Nádobu utěsníme a vložíme do lednice na 3 dny.
- Po 3 dnech maso pořádně opláchneme od soli a připravíme si nálev.
- POZOR: návod na nálev Praganda je třeba upravit – dáváme 1/3, maximálně 1/2 uvedeného množství soli, jinak je maso přesolené!!
- Sůl, necháme ve studené vodě rozpustit a maso jím zalijeme, aby bylo zcela ponořené. Takto nádobu opět utěsníme a vložíme do lednice na 2 týdny.
- Maso je třeba každé 3-4 dny obrátit, aby bylo naložené rovnoměrně.
- V den uzení maso opět řádně opláchneme vodou od soli, napíchneme na háky a zavěsíme do udírny.
- Udíme na 60-70 °C 10-12 hodin, poté naposledy přiložíme a necháme dojít přes noc.