Ingredience: (3 porce)
Rýže: 200 g rýže basmati/jasmínové, sůl, celé koření (1ks badyánu, 5 ks kardamomu, 5 ks hřebíčku).
Omáčka: 4 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 400 ml kokosového mléka, 2 lžičky Žlutá kari pasta 100 g, 1 lžíce jablečného octa, sůl, 100 g čerstvého (baby) špenátu.
Maso: 1 vepřová panenka, sůl, pepř, olivový olej.
Čerstvý koriandr.
Výrobky použité v receptu
Postup:
- Rýži uvaříme dle návodu v osolené vodě, společně s kořením.
- Cibuli a česnek pokrájíme nadrobno a orestujeme na pánvi dozlatova. Přidáme kari pastu, krátce ji zarestujeme a zalijeme kokosovým mlékem. Omáčku osolíme, přidáme ocet a necháme chvilku provařit do zhoustnutí. Omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem a ještě za tepla do ní vložíme listy čerstvého špenátu (můžeme je trochu pokrájet) a promícháme.
- Vepřovou panenku očistíme a rozřízneme na tři díly. Potřeme je po celém obvodu olejem a obalíme v soli a pepři.
- Na pánvi rozpálíme trochu oleje a kousky panenky restujeme nejprve zprudka ze všech stran (celkem asi 3 minuty), poté stáhneme na mírný stupeň restujeme dalších 5 minut. Tenčí části vyndáme o něco dříve. Kousky ihned zabalíme do alobalu a necháme alespoň 5 minut odpočinout.
- Poté maso nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou a rýží posypanou čerstvým koriandrem.
TIP: Kari pasty můžeme přidat do omáčky i více, záleží kdo má rád jakou intenzitu koření. Do omáčky můžeme přidat také navíc chilli, plátky mandlí nebo rozinky.