Ingredience: (8 ks)
500 g hladké mouky, 42 g čerstvého droždí, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce cukru krystal, 2 lžičky soli, 250 ml teplé vody.
Olej na vymazání mísy na kynutí.
1 vejce a mák na posypání.
Postup:
- Do mísy prosejeme mouku, uděláme do ní důlek, do kterého nalijeme 125 ml vody.
- Do vody rozdrobíme droždí a přidáme polovinu (1 lžíci) cukru. Necháme pár minut ležet, než se udělá kvásek.
- Přidáme zbytek vody (125 ml), druhou polovinu cukru (1 lžíci) a olivový olej. Na okraj mouky nasypeme sůl. Sůl nepřidáváme přímo do droždí (zničili bychom tím v droždí aktivní látky).
- Vše v míse promícháme a vypracujeme těsto. Těsto by mělo mít řidší strukturu (bulky tak budou jemnější). Nevadí, když se těsto lepí na ruce, propracováváme dál alespoň 5 minut, aby se aktivoval lepek.
- Na dobře pomoučněnou pracovní plochu vyndáme těsto (těsto je ještě lepivé). Těsto pomoučníme i na povrchu. Mouka nám umožní trochu propracovat těsto a vytvarovat pěkný pružný bochánek. V tuto chvíli už nepropracováváme dlouho, jelikož by se těsto začalo opět lepit na ruce.
- Uděláme bochánek a přendáme ho do lehce vymazané misky olejem na vykynutí. Dobře zakryjeme potravinářskou fólií a necháme ho vykynout na dvojnásobnou velikost.
- Po vykynutí vyndáme těsto na pomoučněnou plochu a párkrát přeložíme těsto přes sebe.
- Těsto rozdělíme na 8 stejných částí a vytvarujeme bulky (pokud se těsto lepí, klidně si opět pomoučníme plochu).
- Bochánky musí být pružné a jemné. Plech vyložíme pečícím papírem, bulky přendáme na papír, lehce je potřeme na povrchu olejem a zakryjeme potravinářskou fólií.
- Necháme podruhé vykynout cca 30 minut.
- Troubu rozehřejeme na 240 °C.
- Bulky potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mákem (nebo sezamovým semínkem). Přendáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme asi 20 minut do zlatohněda.